15 Μυστικά για να Διατηρείτε την πισίνα σας Αστραφτερά Καθαρή και Υγιή.

 • Ελέγξτε τη χημική σύσταση της πισίνας 1-2 φορές τη εβδομάδα το καλοκαίρι και 1 φορά ανά 1-2 εβδομάδες το χειμώνα. Το pH πρέπει να διατηρείται μεταξύ 7,2 και 7,8 όσο χαμηλότερο το pH στην κλίμακα αυτή τόσο λιγότερο χλώριο χρειάζεται η πισίνα σας. Γιατί; Γιατί καθώς αυξάνεται το pH το χλώριο αρχίζει να γίνεται λιγότερο αλλά και λιγότερο ενεργό με συνέπεια πολλοί καταναλωτές απλώς να προσθέτουν. Το Χλώριο στο 7,0 pH είναι περίπου 50% ενεργό και στο 8,0 είναι περίπου 10% ενεργό. Αν ελέγχετε το pH καταλλήλως δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιείτε πολύ χλώριο. Δείτε το διάγραμμα που ακολουθεί για βέλτιστα αποτελέσματα δοκιμής της πισίνας

 • Να καθαρίζετε τους κάδους ξαφρίσματος ανά βδομάδα ή όσο συχνά χρειάζεται εάν υπάρχει ανάγκη. Ο ξαφριστής βρίσκεται στην άκρη της πισίνας και ο πρωταρχικός ρόλος του είναι να ξαφρίζει την επιφάνεια της πισίνας προτού τα υπολείμματα και οι μολυντές να κορεστούν και κατακάτσουν στον πυθμένα της πισίνας. Τα πάντα στην πισίνα εισέρχονται από την επιφάνεια του νερού, οπότε όσο πιο αποτελεσματικός είναι ο ξαφριστήρας, τόσο περισσότερη βρωμιά μπορεί να ξαφρίσει από την πισίνα. Υπάρχει ένας στρογγυλός πίνακας πρόσβασης πάνω στο κατάστρωμα ανοίξτε τον και πετάξτε τα περιεχόμενα καταλλήλως. Να τον διατηρείτε πάτα καθαρό.

 • Καθαρίστε το δοχείο για τις τρίχες και τα χνούδια που βρίσκεται πάνω στο μπροστινό μέρος της αντλίας της πισίνας κάθε δύο εβδομάδες ή όσο συχνά χρειάζεται. Για να το κάνετε αυτό, σβήστε την αντλία και απελευθερώστε την πίεση από το σύστημα. Αυτός Είναι ο κάδος που βρίσκεται τοποθετημένος ακριβώς μέσα από το διαφανές τζάμι της αντλίας της πισίνας. Κάποιοι σπανίως χρειάζεται να κάνουν κάτι τέτοιο. Αντ΄αυτού καθαρίζουν την παγίδα των υπολειμμάτων ή τον κάδο για τα φύλλα. Συστήνεται να υπάρχει παγίδα για τα φύλλα και σύστημα αφαίρεσης υπολειμμάτων. Αγοράστε αντλία μεταβλητής ταχύτητας ή 2 ταχυτήτων το συντομότερο δυνατόν αν δεν έχετε ήδη κάνει αναβάθμιση. Οι αντλίες πολλαπλών ταχυτήτων αξίζουν το αρχικό έξοδο για την αγορά τους.

 • Ελέγχετε τη στάθμη του νερού. Είναι πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά. Η στάθμη του νερού πρέπει να είναι στο κέντρο του επιπέδου της συσκευής ξαφρίσματος ή του πλακιδίου της πισίνας για βέλτιστα αποτελέσματα τα και απόδοση. Εάν είναι πού χαμηλά, μπορεί η αντλία να δουλεύει χωρίς νερό και να καεί, ή εάν είναι πολύ ψηλά, η πόρτα της συσκευής ξαφρίσματος μπορεί να μην ανοίγει. Η πόρτα αυτή διατηρεί τα υπολείμματα μέσα στη συσκευή ξαφρίσματος.

 • Εάν έχετε συσκευή χλωρίωσης καταστρώματος ή συσκευή χλωρίωσης εν σειρά χρειάζεται και οι δύο να ελέγχονται για τα σωστά επίπεδα χλωρίου σε ταμπλέτα, την υπερφόρτωση ή τον πιθανό φραγμό. (Να χρησιμοποιείτε ταμπλέτες Ποιότητος Τρι-Χλωρίου ανά περιοχή.) Η συσκευή αυτή ανάλογα με τον τύπο και τα χαρακτηριστικά της έχει τη δυνατότητα να προσθέτει κάθε φορά απαραίτητο υπολειπόμενο χλωρίου.

 • Εάν διαθέτετε οζονιστήρα, καταστήστε βέβαιο ότι η λυχνία λειτουργίας είναι αναμμένη και ότι πράγματι δουλεύει. Το όζον και η Υπεριώδης ακτινοβολία ή ο συνδυασμός των δύο μπορεί να μειώσει την ποσότητα χλωρίου στην πισίνα σας. Διατίθενται πολλοί τύποι, και πολλοί διαθέτουν διαφορετικές οδηγίες τοποθέτησης και χρήσης. Εξοικειωθείτε με αυτόν που έχει η πισίνα σας.

 • Εάν διαθέτετε σύστημα με αλάτι, πισίνα άλατος, ή αυτό που διάφοροι αποκαλούν πισίνα άνευ χλωρίου (κάτι που αποτελεί παρανόηση ή παρερμηνεία) κανονικά αποκαλείται γεννήτρια χλωρίου, τότε προσέξτε αυτές τις συμβουλές. Το μόνο που κάνει η συσκευή αυτή είναι να παράγει χλώριο για σας έτσι ώστε να μην χρειάζεται να το αγοράζετε, να το αποθηκεύεται ή να το διαχειρίζεστε. Αυτή η ευκολία έχει κάποιο κόστος αλλά και μερικούς εγγενείς κινδύνους. Η κυψέλη πρέπει να διατηρείται καθαρή και η χημική σύσταση της πισίνας σας γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη για τη σωστή λειτουργία της. Μην προσθέτετε υπερβολική ποσότητα άλατος , εάν το καταλαβαίνετε στη γεύση, τότε ή πισίνα σας πολύ πιθανόν να είναι υπεραλατωμένη. Τα συστήματα με αλάτι αυξάνουν τεχνητά το pH. Σαν αποτέλεσμα, θα χρησιμοποιείτε περισσότερο οξύ. Αυτή η μονάδα είναι καταπληκτική όταν την κατανοείτε και την χρησιμοποιείτε σωστά. Μπορεί να είναι ακριβή να την αγοράσετε και να τη συντηρείτε, αλλά παρέχει καταπληκτική εμπειρία στο νερό.

 • Καθαρίζετε το φίλτρο τακτικά ή όσο χρειάζεται. Καλό φίλτρο για εμάς είναι το φίλτρο φυσιγγίου. Παρέχει μέγιστες τιμές ροής, σπαταλά λίγο νερό (nobackwashing), σας κάνει την πισίνα κρυστάλλινα καθαρή και χρειάζεται καθαρισμό μόνο δύο φορές το χρόνο. Ναί, μπορεί να χρειαστεί να το καθαρίσετε μετά από δυνατή καταιγίδα ή μία φορά κάθε μερικούς μήνες ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην πισίνα σας. Θ ήταν καλύτερο να το καθαρίζετε κάθε περίπου 4-6 μήνες. Εάν έχετε εφεδρικό εξοπλισμό— που είναι καλή ιδέα — είναι γρηγορότερη και ευκολότερη δουλειά. Μουσκέψτε τα βρώμικα φίλτρα σε διάλυμα υδροχλωρικού οξέως 10% ή σε διάλυμα Φωσφορικού Τρινατρίου). Χρησιμοποιήστε κάδο από καουτσούκ. Φορέστε γάντια και προστασία στα μάτια. Να έχετε μεγάλη προσοχή! Πάντα να προσθέτετε οξύ στο νερό, όχι νερό στο οξύ. Κατόπιν, ξεπλύνετέ το φίλτρο μέχρι να καθαρίσει και αφήστε το να στεγνώσει. Αποθηκεύστε τα εφόδιά σας μέχρι την επόμενη αλλαγή σας.

 • Καθώς παρακολουθείτε την πισίνα σας, κάνετε καταγραφή , καθώς θα σας επιτρέψει να γνωρίζετε εάν προκύψει ζήτημα:
  - Είναι οι επιστροφές στο τοίχωμα της πισίνας αδύνατες;
  - Το σύστημα καθαρισμού του πυθμένα λειτουργεί σωστά; Η πισίνα σας θα πρέπει να είναι κατά 99% καθαρή από βρωμιά και υπολείμματα.
  - Πώς είναι η καθαρότητα του νερού στην πισίνα σας; Ο πυθμένας θα πρέπει να είναι ορατός και το νερό απολύτως διαυγές. 
  - Μήπως εμποδίζεται η αποστράγγιση στον πυθμένα;
  - Ο καθαριστικός σωλήνας κινείται όπως θα έπρεπε;
  - Μήπως υπάρχουν ασυνήθιστες μυρωδιές;
  Εάν υπάρχει οποιαδήποτε από τις παραπάνω καταστάσεις, είναι μάλλον η ώρα να καθαρίσετε τα φίλτρα. Οι περισσότερες πισίνες χρειάζονται αυτό να γίνεται δύο φορές το χρόνο. Υπάρχουν εξαιρέσεις όμως, με βάση τη συχνότητα χρήσης

 • Σκουπίστε με πανί/καθαρίστε τη γραμμή των πλακιδίων σε εβδομαδιαία βάση. Κάτι τέτοιο μειώνει τη συσσώρευση. Διατηρήστε το pH στο 7.2, και η γραμμή αφρού ακαθαρσιών θα δυσκολευθεί να αναπτυχθεί. Όταν το pH είναι πολύ υψηλό, το νερό αφήνει κατάλοιπα στα πάντα.

 • Πάντα να διατηρείτε τα χημικά μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Διατηρήστε τα σε μέρος ψυχρό και ξηρό. Μην αποθηκεύετε το οξύ και το χλώριο ακριβώς δίπλα το ένα στο άλλο.

 • Η πισίνα σας δεν χρειάζεται να αναδεύεται σε τακτική βάση εάν διαθέτετε οζονιστήρα. Εάν χρειάζεται να κάνετε κάτι τέτοιο, κάντε το τη νύχτα. Χρησιμοποιήστε μη χλωριούχο υλικό προσβολής εάν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε την πισίνα άμεσα. Άλλος ένας τρόπος για να αναδεύετε την πισίνα σας θα ήταν να λειτουργήσετε την αντλία σας για 24 ώρες χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα τον οζονιστήρα. Εάν έχετε κάνει 24ωρη κυκλοφορία, τότε δεν έχετε πρόβλημα. (είτε με αντλία 2 ταχυτήτων, ή με αντλία μεταβλητής ταχύτητας.)

 • Εάν αρχίζετε να παρατηρείτε οποιεσδήποτε ρωγμές γύρω από την περίμετρο της πισίνας σας ανάμεσα στο κατάστρωμα και τα πλακίδια, σφραγίστε τις με μια μικρή σταγόνα καθαρής σιλικόνης. Μην επιτρέπετε στο νερό να μεταβεί από την έσω πισίνα μέσα και κάτω από το κατάστρωμα διαμέσου των ρωγμών σε αυτό το σημείο ένωσης. Κάτι τέτοιο τελικά δημιουργεί προβλήματα που, όμως, μπορείτε να τα εμποδίσετε.

 • Διατηρείτε τα φυτά, τα ζώα, τα χημικά (όπως τα λιπάσματα και τον σίδηρο) εκτός και μακριά από την πισίνα. Τα νιτρικά που προέρχονται από τις ακαθαρσίες των πουλιών, των ζώων και των ανθρώπων, αποτελούν τροφή για τα άλγη.

 • Ελέγξετε τις πύλες σας και οποιαδήποτε προστατευτικά φράγματα για να διατηρείτε τα παιδιά ασφαλή! Οι πύλες πρέπει να ανοίγουν προ τα έξω και μακριά από την πισίνα, όχι προς αυτήν. Πρέπει να έχουν κάποιο είδους λειτουργικό μηχανισμό που να κλείνει και να κλειδώνει ή να μανταλώνει από μόνος του. Η ασφάλεια στην πισίνα πρέπει πάντα να αποτελεί προτεραιότητα.

Βέλτιστες διακυμάνσεις της χημικής σύστασης της πισίνας για την PoolServices

Διατηρήστε τις μετρήσεις ης χημικής σύστασης της πισίνας σας μέσα στα παρακάτω όρια:

 • PH: 7,2 έως 7,8 (Συνήθως την διατηρώ στην κατώτατη τιμή ορίου.)

 • Αλκαλικότητα : 80 έως 120 μέρη ανά εκατομμύριο

 • Σκληρότητα Ασβεστίου: 250-450 μέρη ανά εκατομμύριο (Εξαρτάται από την κατά τόπον σκληρότητα)

 • Κυανουρικό Οξύ ή ρυθμιστής: 30-50 μέρη ανά εκατομμύριο (Θυμηθείτε ότι οι ταμπλέτες τρι-χλωρίου ήδη περιέχουν ρυθμιστή μέσα τους.)

 • Χλώριο για τα Υπολείμματα: 1,0 έως 1,5 μέρη ανά εκατομμύριο : μέχρι 2,0 το καλοκαίρι με όζον , ενώ 3,0 χωρίς όζον.

 • Συνδυασμένο χλώριο: 0 μέρη ανά εκατομμύριο. Κάνοντας καλή διαχείριση της χημικής σύστασης της πισίνας, θα μειώσετε ουσιαστικά την απαιτούμενη ποσότητα χλωρίου. Πολλή από αυτή πάει χαμένη.